Merzse-mocsár 20 ÉJSZAKAI

2014.07.04 21:00

2014.07.04. Merzse-Mocsár Budapest

A túra a Rákoskerti Lemaradás Turisztikai Sport- és Szabadidő Egyesület szervezésében jött létre.

Több okból is nagy várakozással tekintettem erre a túrára, egyrészt, mert ez volt az első túra, amire éjszaka vállalkoztam, másrészt azért, mert ismerősnek kellett lennie a terepnek, hiszen áprilisban már megtettem ezt a kört.

Ehhez képest volt benne kihívás.... :)

A Rajt nem a múltkori helyen volt, hanem az Árnyas Borozó adott otthont a jelenlegi szervezésnek, indításnak.

Kicsit körülményes volt, hogy kétszer kellett sorba állni, először a regis papírért, azután az itinerért, de elég gyorsan haladt szerencsére!

Este 9-től volt kiírva a rajt, ekkor sikerült is 17-ként regisztrálva nekiindulni a 20 kilóéternek. A levegőben már terjengett a bográcsba feltett lecsó illata, mely csábítón fortyogott a tűz felett.

Az útvonal:

 borozó - Vida-domb - Merzse-mocsár - repülőtér széle - radarállomás - gémeskút - platán sor - borozó

Este 9 után a sötétség rohamosan ereszkedett, a tömeg meglehetősen tempózva haladt a Vida - domb irányába, ahol már az éjszakai város képe tárult elénk. Sok család, gyerekekkel, lelkesen menetelt a cél felé - bár ők valószínűleg a rövidebb célt vették tervbe :)

A Merzse - mocsár területén valódi dzsungel-feelingben volt része az embernek, a buja aljnövényzetben kis csapásokon át vezető keskeny utak nem engedtek előzésre lehetőséget, de sebaj....libasorban haladt a nép, ezen a szakaszon.

A bokrokra vetődött lámpák fénye - a mozgásnak köszönhetően-  sokszor lidérc-szerű árnyakat  vetített körénk, melyek megelőztek, majd eltűntek a semmiben.

A 2. EP - t követően hamarosan szétvált a 10 és 20 km-es útvonal, innen már nagymértékben csökkent a messzebbi célt választók köre, de lelkesen tempózva haladt ekkor még mindenki.

Ez az 5km-nyi szakasz hordozott magában némi nehézséget, itt sikerült is kicsit "benézni" a térképet, s egy rövidebb pár száz méternyit rossz irányban  haladni, de szerencsére feltűnt a foszforeszkáló jelzések hiánya, így sikerült a visszatérés a megfelelő útvonalra.

DE meg kell, hogy jegyezzem most is, hogy hasonlóan a múltkori szervezéshez, itt is kifgástalan volt a segítség, az ellátás, a szalagozás, a leírás, a színes térkép, szóval most sem csalódtam ennek az egyesület munkájában!!!

A fényvisszaverő szalagok például hatalmas segítséget s megnyugvást jelentettek, ha az ember elbizonytalanodott egy adott szakaszon ( hogy jó irányban halad-e ), mert, amint felmerült ez az érzés, rövid időn belül felbukkant egy szalag! :)

Néhányan itt is futva tették meg az utat....főleg férfiak.

A Repülőtér mellett haladva kis betekintést nyerhettünk Ferihegy éjszakai életébe, ahol hatalmas robajjal zúgtak a felszálláshoz készülődő gépek.

Furcsa módon az addig kissé széteső mezőny a 4.EP után szorosabban haladt egymás után. Talán addigra már mindenki fáradni kezdett, ekkor még 7km volt hátra s még 2 EP.

A Gémeskútnál most is gyümölcs volt ( jelen esetben meggy) ezt is biztosan értékeli aki szereti, frissítő erővel hathat az emberre, de én nem kívántam élni vele, inkább a késlekedés nélküli haladást tartottam jó ötletnek.

2km-nyi egyenes szakasz során jónéhány túratársat sikerült leelőzni, fura is volt kicsit, hogy ennyien vagyunk az erdőn ilyenkor éjjel.

Némi abszurditást is felfedezni véltem gyaloglás közben ebben a szituációban: késő éjjelen kint a szabadban gyalogolni... csillagos ég alatt, ahol körbeölel a sötétség, messziről hallani egy tanyáról a kutyák ugatását, oldalt a napraforgó-, s gabonamezők hol egyenesen, hol hajladozva "sorfalat" álltak, a hold magasan ragyogott az égen, bár fénye elég keveset jelentett ( messze még a telihold ),  láb alatt a száraz homok néha megnehezíti a járást. A  tiszta erdő illatát igyekeztem jó mélyen beszippantani magamba / tüdőm kapacitását növelendő szándékkal :) /  kiélvezve a fű-fák s némi virágillat egyvelege által nyújtott illat-élményt, mely túltesz bármi mesterséges kotyvaszon. Jól ismeri ezt Minden természet-kedvelő ember. :) 

Közben persze figyelni kellett az útra, nehogy egy rosszul választott letérő eltérítsen, s messzebbre sodorjon a célponttól.....szóval kicsit abszurd szitu így késő éjjel, de mégis mennyi ember EZT  a programot választotta akár egy buli, vagy akár egy nagy alvás helyett! Ez csudaklassz!

A Paltán fák által szegélyezett úton, végül megszerezve az utolsó pecsétet, 400 méter múlva felbukkant a CÉLpont. 

A 6 órás szintidő 4,5 óra alatt teljesítve!!!

A bográcsos kaja addigra már megcsappant, de még mindig rendelkezésre állt annak, aki képes lenne hajnal fél 2-kor ilyennel terhelni a gyomrát. :) Ezen kívül a klasszikus zsíroskenyér is megtalálható volt a repertoárban.

Ekkor már nem volt sor sem. Oklevél és kitűző járt a sikeres teljesítők részére - találóan egy denevért jelképező motívummal! :)

Szuper túra, maradandó, nagy  élmény volt!

Köszönet a szervezőknek, most is a remek munkáért! :)

 éjszakai selfie ;-)

—————

Vissza